后巷的小绿洲       2014年8月14

昨晚,与友人到旺角逛街,晚餐时想到女人街的巷仔类随意挑选一间,步行途中,忽然看见有一间铁板烧店,店内客人不多,但看见餐牌上一个晚市套餐有7碟菜,另有饮料及甜品,便入内品尝。头彩是沙律,酱汁酸酸甜甜十分开胃。接下来是三文鱼刺身,颇为新鲜,没有腥味。接下来是主菜,有一份铁板烧牛肉,牛油炒杂菜,煎带子、烧翠玉瓜和炒饭一客。整碟主菜布置有心思,火口十足,调味恰到好处,既入味又不会抢去食材本身的味道。甜品是一客牛奶布甸,牛奶味颇重,上面亦有一浸焦糖糖浆。整套晚餐一人大约一百元,可谓价廉物美。
 
 
味道4 环境5 服务4 卫生4 抵食4 


   

火喉掌握得很好,看师傅行云流水般的表演似的~~       2014年7月14日

昨日和男友补祝生日, 由于平日都很早食晚餐
我1800就已经到了, 刚好能坐在吧枱旁~~
点了鲍鱼餐528+10%服务费, 饮品另计~~价钱是颇贵的
一开始上了三文鱼鱼生很新鲜~~
其后是有面鼓汤和沙拉
然后是烧茄子, 蘑菇和鱼~鱼很肥美, 烧得刚好~入口很嫩滑>0<
再有牛肉卷葱蒜~~食了满口葱蒜香~~
其间看到师傅在为牛扒撰酒~~几乎整个铁板都是火~~WOW~~
然后有我们点的鲍鱼(还是生的), 看著师傅在我们面对烧好再食~~火气十足且很爽口~~
后面炒饭不错, 但我已经很饱了T.T
最后还有炒野菜, 这个炒得很好~但我食不下了~~
还有甜品呢~~
 

味道5 环境5 服务5 卫生5 抵食4



   
美味的大虾    2012年10月13日

同朋友行完街肚饿最后简左呢间野我地叫左个铁板大虾套餐(二人前)
 
一开始好快黎左个沙律: 普普通通...但几开胃
 
跟住刺身: 几有鲜味
 
到主菜...老虎大虾剩系听个名都想食. 够大只又好味尤其系啲虾膏
好滋味搞到我好想食埋朋友个份
 
肉眼扒: 师傅切到细细件..几好易入口肉质又软
 
三文鱼扒: 厚身...味道唔错D皮整到脆脆地...岩我呢D后生仔
 
之后炒饭炒菜份量几多....味道一般
 
甜品雪糕比较快融要快D食
 
成餐都食得好饱

 


味道5 环境3 服务3 卫生3 抵食4 



   

上野铁板烧           2012年8月14日 

上网看到食评好像不错的样子,于是心郁郁跟朋友去食,顺道当生日饭=]
去到铺头,看到餐牌后,除了他们的一人前外,其他的餐的价钱跟普通的铁板烧店差不多(即是挺贵XD)
最后还是选一人前+巴西牛仔骨好了(虽然是2人share)。
杂菜沙律:普普通通,不过作为开胃菜也ok
三文鱼寿司:他这次给三文鱼的部分不太好,普通。
铁板带子+肥牛薄烧+炒杂菜:带子很好吃,不过肥牛薄烧更加更加好吃,获得一致好评(我跟朋友2人=])
炒饭:很好吃,而且厨师炒饭时我们也看得很赏心悦目.(不知道是否错觉,他好像多送一碗给我们)
巴西牛仔骨:很香,很软,好好吃!!
水蜜桃梳打:意外惊喜,不像其他很假的水果味,跟梳打很配。
最后有甜品红豆雪糕。
 
环境不错,有bar台跟餐台,bar台油烟虽大,不过看厨师炒菜时真的很好看,推介!!
 


味道4 环境4 服务4 卫生4 抵食4  



   

估佢唔到, 好惊喜           2012年7月12日
 
一连两日都系食铁板, 之前系尖沙咀果间, 名就唔开, 麻麻地, 有少少阴影。
 
但今日成班朋友都话想食, 虽然谂起都无胃口, 但都系去左。
 
黎喱间系因为有个朋友同屋企人食过, 推介, 见近近地所以就黎左。
 
可能我地六点几就去到, 个场好空, 无咩人。我心谂, 今次又中伏啦!
 
我叫左个推介既特价晚餐, 因为反正都觉得中伏就想叫个平D。
 
点知, 一切都出乎意料之外, 喱一餐, 竟然系我其中一个食过最好尾既铁板烧tongue。
 
先讲沙律, 个沙律俾我既感觉好特别, 酸酸地好醒胃mad, 个汁系出面未试过,
 
系有创意既, 但当时既我都仲未说服到自己, 只系觉得暴风雨既前席往往系平静。
 
之后系三文鱼寿司, 普通, 无话特别新鲜但又未至于系回转寿司既程度, 旧饭FEEL到系熟朿师傅挰既。
 
带子, 88蚊既铁板烧有带子的确系底, 带子食得出系鲜甜, 「中伏说」已经完全瓦解。
 
主菜, 肥牛薄烧, 明明系铁板烧, 但肥牛绝对唔会太硬亦食唔出UN,
好香牛味, 烟熏味令成块牛成级, 有应有既铁板烧水准, 应该系用高级肥牛(好似系)。
平时唔系太钟意太菜既我都觉得碟菜香口, 忍唔住夹埋朋友果碟。

炒饭, 香口, 而且炒出黎系一粒粒, 系茶记既无得比。
师傅好好人亦好好倾, 见我几个朋友系男仔, 炒多左一碗俾佢地分。

最后甜品鸡蛋布丁普普通通, 不过不失啦不过女仔黎讲有D过甜。

侍应倒茶足, 收银仲同我地有倾有讲, 个呀姨好鬼风趣。

同师傅倾多两句佢仲问我地食唔食雪糕, 总之成个过程系欢乐既,
可能亦都系因为一班好耐无见既朋友聚头, 令喱餐饭加左唔少分。

总而言之, 喱间真系好过平时屋企人带我去尖沙咀食既高级铁板烧好多,
而且又唔需要等位, 师傅又亲民, 感觉好好, 我会再来帮趁。相迟D UP上黎。
 


味道5 环境3 服务5 卫生4 抵食3 




   
值得一食的            2011年11月24日

因为自己同妈咪未试过食铁板烧的lol同妈咪又好小出去9龙哩边搵野食
咁有次哥哥同女朋友经过又见佢地话冇味精咪入去试下..
番泥讲番比我地听话唔错真系几好食
SO第2日就同左我AND妈咪去食啦....
位都座得几舒服smile唔洗等位啊...因为哥哥本身已经打左电话去订位
侍应服务都可以啊好NIce同佢地都有倾有讲咁啦
d师博既技术同刀工都好好...下下都问我同屋企人个味岩唔岩.洗唔洗淡d同浓味
叫左个龙虾套餐...同另外叫左包鱼同1块神户牛

鹅肝(好好味价钱唔贵好低食~系出面用佢依个价钱好难食到

金黄龙虾:个汁师博整得好好味...唔系太溜..岩岩好.正

烟肉炒饭:睇住师博炒以为会好湿啦(因为都见佢落左好多蛋)...但点知佢炒得好乾.好味

胜子皇:真系好鲜甜.个味都岩岩好

鳗鱼:叫鳗鱼果阵个师博讲明话要内d...咁我地都等..好有惊喜啊!个皮劲好味smile都好新鲜:)值得一试啊真系
同屋企人已去过几次


 
味道5 环境4 服务5 卫生5 抵食5



   
好有惊喜~ 好好食~    2011年9月11
 
 
同男友唔知食乜好, 见有个SET$88 蚊, 就去食~
 
虽然有一两碟唔好食, 但其他真系无谂过咁好食!!!

沙律- 旺角的上野铁板烧专门店  沙律
呢个沙律真系几难食, 因为好辣, 又有D酸, D 菜好普通...

三文鱼SUSHI - 旺角的上野铁板烧专门店三文鱼SUSHI
呢个三文鱼SUSHI 就好普通, 三文鱼唔系太新鲜, 饭又易散, 我觉得惠康SUSHI好食得多~
 
肥牛金菇卷- 旺角的上野铁板烧专门店  肥牛金菇卷
我坐系STOVE 前, 望住师父整, 闻住香味, 食欲大增~
 
肥牛金菇卷好好味, 肥牛好滑, 有肉汁, 加埋金菇真系无敌!!!

烧翠玉瓜、烧帆立贝、GARLIC烧牛肉- 旺角的上野铁板烧专门店  烧翠玉瓜、烧帆立贝、GARLIC烧牛肉

呢三样真系超好食~ lol 三样烧出黎一D都唔乾, 肉汁鲜甜, 又大大粒~ 正!!!

日式炒杂菜- 旺角的上野铁板烧专门店日式炒杂菜
OK, 款式多, 不过多咗少少油~

烟肉炒饭- 旺角的上野铁板烧专门店烟肉炒饭
呢个饭OK, 好香, 不过略嫌D餸少咗少少, 同埋乾咗少少, 有D失准呢...

鸡蛋布丁- 旺角的上野铁板烧专门店  鸡蛋布丁
真系无谂过烧烤店既甜品咁好食!! 个布丁虽然少咗少少, 不过超滑~ 鸡蛋味浓郁~ 正正正!!!
 


味道5 环境4 服务3 卫生3 抵食4




 

 

 

活鲍鱼笑脸2011年4月1日

今次系我第二次专登带埋呀妈嚟食,因为上次食个虎虾餐好好味,所以今次想试佢嘅活鲍鱼,见到有个虎虾神户薄牛片特价咗少少,忍唔住叫咗哩个2人餐再加只细 活鲍鱼,活鲍鱼好鲜甜唔错,不过都几贵一只$138,今次个虎虾厨师整得好好味啊!多咗个汁:蛋、芝士、虾膏,淋上d虾肉度超好味啊!个虎虾真系好正好大 只仲大过我只朿掌呀!跟住个神户薄牛片都唔错,不过都几"溜"有成6块咁多架!其实厨师哥都加咗块香叶系入面清d等无咁"溜"架啦!好彩厨师哥最后果2块 隔咗一阵比我哋抖抖先上啫!个炒饭又好香,银雪鱼整得唔腥都ok,至于鹅肝....我无食比埋呀妈食,佢话都好好味唔错~~最后食埋个清清地嘅杂菜饱到超 满足,甜品呀妈食鸡蛋布丁,佢话好滑好香~~正~~至于我就拣咗红豆雪榚食,太少啦一个球~~好味.....唔系好够喉~~哈哈,下次一定要去食埋个鱿鱼 筒,侧边果几个人客话好好味......可惜我哋太饱食唔落噜!



评分: 味道 5   环境 4   服务 4   卫生 4   抵食 3



 




GOOD GOOD GOOD
  2011-01-21

星期六行经旺角女人街见到有铁板烧店睇吓个 MENU
D 价钱唔贵所以就试吓...

我同因男朋友两个叫咗个 "大虾餐" $ 488-

我地坐起吧枱对住我师傅炒...当我见到我地个餐起橱房去到'我面前真呆一呆...
因为 $ 488 嘅餐竟然有两只大过朿掌嘅虾 >0< 令我期待!

沙律



大虾弹牙爽口

龙利柳金黄香脆

安格C牛柳好嫩~
当时师傅会问几熟我地比师傅话事佢话最好...
我起地当然信啦! 真系 GOOD 呀
师傅煮牛柳时仲会玩火...好劲呀

劲香口嘅烟肉炒饭~师傅又嚟个抛蛋

炒杂菜

甜品

总括我同男朋友都好满意, 份量够, 价钱底, 地点方便...
起第二度食过二人餐要 $ 888-仲要得一只好细嘅虾...

我听晚会同妈咪再去...HEE



评分: 味道 4   环境 3   服务 3   卫生 3   抵食 4


 
 


一行四人,朋友推荐来这裹食铁板烧,估唔到食物质素不俗,烧牛肉会点火很开心,个人特别喜欢食大虾及鹅肝,师傅做得很细心,服务唔错,见到啲侍应有同其它客人都有讲有笑,会再来试

推介美食: 大虾,鹅肝,牛肉


 




睇表演的一餐 2010111

正在苦恼紧晚餐食乜之际,遇到个店员极力推介铁板套餐,而且又唔洗等位,于是就试一试啦。我哋坐系吧枱,所以完全可以见到晒师传的表演。

我地点咗个套餐,计埋汤同前菜总共有8个菜,当中铁板有脆肉瓜+鲜冬菇、半壳鲜带子'、鱿鱼筒、蒜香牛柳及炒杂菜鸟冬。其实D材料都算几新鲜,带子非常鲜甜,鱿鱼筒亦很爽口,而最意想不到的是

铁板蒜香牛柳,肉质嫩滑,一D"UN",原来铁板可以保留牛柳D肉汁,正!

之后仲有个杂菜炒乌冬,一般冇乜特别,但卖相几好,都算OK!
食完后我哋都觉得好满足,其实个套餐份量都算几多,不过我地最欣赏的是师传的表演,吃铁板餐不只是味觉,还有视觉享受。


服务方面,店员都算几醒目,每吃完一道菜才上下一道,D师传又会同你倾下计,见到其他客人都是笑住走的,几好!

 

评分: 味道 5   环境 4   服务 5   卫生 4   抵食 5

 


 

旺角铁板烧 201099

   
今年阿囡生日正正系母亲节, 一早订定位坐第一张bar, 原因系位师傅好健谈。


当日晚餐系龙虾(两位用要$1098), 太太唔想食龙虾, 于是要set虎虾餐(3人份量)+一板海胆+一只北海遁带子。而套餐就包括有沙律, 3点刺身, 虎虾, 广岛蚝, 鸡扒, 安格司肥牛, 炒野菜及妙饭。

简评 :
食物味道和服务都ok, 份量足(食剩d妙饭)
由于坐近门口, 环境就嘈d, 价钱就比尖沙咀等地平, 算是低食。

评分: 味道 4   环境 3   服务 4   卫生 3   抵食 5

 

 




食过番寻味.不妨一试
  2010-08-15

依间野d野食都唔错.由其系果d大虾.好弹牙 几岩我口味

服务质素就一般般啦..d侍应都几有礼貌

环境几好啦.其他铁板烧都好好味..价钱一般.

抵食又几抵食既.大家不防一试

推介美食: 大虾

 
 

堂食等位时间: 5 分钟

 

评分: 味道 4   环境 5   服务 4   卫生 4   抵食 3

 


 

 

 保持水准 2010-03-19

前几日再去上野食铁板烧,点知无位,侍应姐姐话街尾开咗新铺,可以安排吧枱俾我地坐,于是我地一行四人就去试试。

今次我地叫咗一个神户和牛餐再加一个鲍鱼餐,另外仲order咗两只圣子皇同活赤贝刺身(,因为见隔离枱食紧望落去好新鲜,所以试下),师傅推介我地和牛餐薄烧转厚烧,话抵食d,我地梗系要试吓喇。

沙律:0K

刺身:很新鲜”,尤其活赤贝好鲜甜,

鲍鱼:见师傅将两只活生生的鲍鱼放在铁板上,两只鲍鱼仲郁吓郁吓”,已经令我地想即刻放

佢落肚

大虾:我的至爱出场喇,今次只虾仲大只过上次,而且嗰煮法亦唔同,今次嗰煮法系师傅将虾膏+ 芝士+蛋黄一齐煮,d虾依然好爽好弹牙,d“黄金又香,(真系有惊喜)

鹅肝银雪鱼 K,鹅肝很香


主角出场(神户和牛):和牛好大块,见师傅朿起刀落,已将和牛放系我地只碟度,入口即溶嗰种感 ”,好香又唔“漏”

炒饭:维持一贯水准


甜品:今次都系食又香又滑的布甸

因为今次坐吧枱,嗰气氛好好,个师傅会同我地倾偈, ,仲会问我地d食物口味兼且会因应我地的进食进度而上菜,而新铺的空间感大d坐得舒服d

每次嚟都食到很饱才走,要下次嚟才可试其他嘢

推介美食: 黄金大虾,神户和牛

 

评分: 味道 4   环境 4   服务 4   卫生 4   抵食 4
 

日本食店出身的主厨为你烹调多款铁板烧菜式,
熟练的技术及食物的美味必能让你赞叹


 

     



睇表演的一餐 2010年11月1日

正在苦恼紧晚餐食乜之际,遇到个店员极力推介铁板套餐,而且又唔洗等位,于是就试一试啦。我哋坐系吧枱,所以完全可以见到晒师传的表演。

我地点咗个套餐,计埋汤同前菜总共有8个菜,当中铁板有脆肉瓜+鲜冬菇、半壳鲜带子'、鱿鱼筒、蒜香牛柳及炒杂菜鸟冬。其实D材料都算几新鲜,带子非常鲜甜,鱿鱼筒亦很爽口,而最意想不到的是

铁板蒜香牛柳,肉质嫩滑,一D都"UN",原来铁板可以保留牛柳D肉汁,正!

之后仲有个杂菜炒乌冬,一般冇乜特别,但卖相几好,都算OK!
食完后我哋都觉得好满足,其实个套餐份量都算几多,不过我地最欣赏的是师传的表演,吃铁板餐不只是味觉,还有视觉享受。

服务方面,店员都算几醒目,每吃完一道菜才上下一道,D师传又会同你倾下计,见到其他客人都是笑住走的,几好!
 

评分: 味道 5  环境 4  服务 5  卫生 4  抵食 5